May 12, 2012

6 Selamat Ulang Tahun UMNO Ke-66Sambutan Ulang Tahun UMNO Ke-66 disambut dengan begitu bersemangat dan meriah sejak semalam.  Stadium Bukit Jalil yang mempunyai kapasiti 100,000 penuh sesak sehingga tidak cukup tempat duduk.  Tidak salah jika dikatakan bahawa sambutan ini adalah yang paling bersemangat dan hebat sejak berakhirnya era pemerintahan Ayahanda Tun Dr. Mahathir Mohamad.   

Petikan lirik lagu UMNO iaitu, ‘UMNO terus mara’ adalah tepat untuk menggambarkan perjuangan parti yang banyak berjasa ini. Walaupun dicabar, ditentang dan diasak dari luar, dari dalam dan sejak dahulu sehingga sekarang, UMNO kekal tegak berdiri memikul amanah agama, bangsa dan negara. Jika pembangkang masih enggan mengakui akan kekuatan UMNO, maka mereka harus berfikir sekali lagi selepas menyaksikan perhimpunan raksaksa ini.      


Tetapi, kita yakin bahawa pembangkang sebenarnya cukup maklum akan kekuatan UMNO dan kerana itulah mereka perlu mengadakan BERSIH, perlu mempersoalkan sistem pilihanraya, perlu menggembar-gemburkan kisah pengundi hantu dan sebagainya untuk dijadikan alasan apabila kalah dalam pilihanraya nanti. Kerana itulah juga mereka tidak jemu-jemu berusaha menjatuhkan UMNO melalui jalan belakang bagi mengelak dari melalui pilihanraya.  

Begitu jelas sekali bahawa sokongan terhadap pembangkang tidaklah sekuat laungan fitnah yang mereka lemparkan terhadap kerajaan. Malah, perhimpunan BERSIH 3.0 yang ditaja oleh zionis, di mana peserta-peserta diberi bayaran juga hanya mampu mengumpul lebih kurang 25,000 orang sahaja. Itupun setelah dicampur dengan kumpulan penentang Lynas dan penyokong LGBT yang menyasarkan musuh yang sama iaitu UMNO.  


Justeru, di manakah yang dikatakan kekuatan pembangkang? Di dalam laman sosial di internet sajakah? Kenapakah penyokong-penyokong tegar di internet itu tidak mampu dikumpulkan secara tersusun untuk turun berdemonstrasi ketika BERSIH 3.0? Apakah mereka tidak cukup bersemangat? Atau tidak cukup keyakinan? Atau pengecut? Atau bayaran yang diberi oleh pihak pembangkang/BERSIH terlalu rendah?  

Jawapannya ialah kerana penyokong mereka tidak seramai mana. Segelintir yang ada itu pula pondan-pondan, pengecut dan pak-pak turut belaka - konon ingin berjuang tetapi terhegeh-hegeh meminta simpati apabila cedera. Kerana itulah BERSIH 3.0 gagal dan kerana itulah juga pembangkang bakal kalah lagi dalam pilihanraya kali ini. Walaubagaimanapun, kita wajar mengucapkan terima kasih kepada pembangkang kerana kita percaya, semangat yang memuncak dan kesedaran yang meningkat di kalangan golongan atas pagar yang diterjemah dalam sambutan ulang tahun UMNO hari ini adalah sedikit sebanyak berpunca dari sikap dan kelemahan pembangkang sendiri, terutamanya dalam penganjuran BERSIH 3.0.  

Sesungguhnya, sifat pembangkang yang sentiasa bergelumang dengan skandal dan suka melakukan kerosakan, memudahkan kerja UMNO. Jika pembangkang perlu melakukan penipuan dan memfitnah seperti memalsukan gambar dan mereka-reka cerita tentang keburukan pemimpin UMNO, UMNO pula tidak perlu berbuat begitu. UMNO hanya perlu tunggu dan lihat sahaja bagaimana pembangkang ‘membunuh’ diri mereka sendiri secara perlahan-lahan.  


Itulah bezanya parti yang berjasa dengan parti yang hanya tahu bercakap. Manusia yang banyak bercakap selalunya akan lebih banyak berbuat silap. Begitu jugalah dengan pembangkang yang saban hari kerjanya adalah bercakap, berkempen dan berceramah. Semakin lama semakin banyak yang mereka tersasul dan semakin teruk mereka merapu. UMNO pula tidak perlu bercakap banyak dan hanya bercakap bila perlu.  Selebihnya UMNO bekerja untuk rakyat dan untuk negara.   

Hari ini, kita bertuah dapat menyaksikan UMNO bangkit kembali dari kecederaan dan terus mara menuju pilihanraya demi agama, bangsa dan negara!  Hidup UMNO! Hidup Melayu!  Allah selamatkan Malaysia!

12 Panas!!! Pemilik Azam Aziz & Co Mendedahkan Pengundi Hantu Dalam EGM Bar Council SemalamBerikut adalah kenyataan media yang dibuat oleh salah seorang peguam yang hadir di dalam EGM Bar Council semalam. Beliau tidak berpuas hati dengan perjalanan EGM Bar Council semalam yang meluluskan agenda berat sebelah dengan hanya mengutuk "keganasan" PDRM semasa BERSIH 4.0 tempoh hari. Penyelewengan Bar Council didedahkan di dalam sidang akhbarnya hari ini. Buat pengetahuan semua, peguam berkenaan, Mohd Khairul Azam Abdul Aziz, juga dikenali oleh kami rakan-rakannya sebagai Buzze Azam dan pernah mewakili Ummi Hafilda di dalam kes saman beliau.
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Terima kasih kepada rakan-rakan wartawan yang hadir ke Sidang Media Khas ini. Saya, Mohd Khairul Azam Bin Abdul Aziz, seorang Peguambela & Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya dan beramal di Tetuan Azam Aziz & Co.
Majlis Peguam melalui Circular No 092/2012 bertarikh 4 hb Mei 2012 kepada semua Ahli Majlis Peguam dan Pelatih Dalam Kamar satu Notis EGM Malaysian Bar yang di adakan pada 11 hb Mei 2012 jam 3 petang bertempat di Sunway Putra Hotel KL. Notis tersebut turut mengandungi Agenda EGM iaitu :-
1. “ To discuss the motion in relation to the events of and surrounding the public rally on 28 April 2012 organised by BERSIH 3.0, and matters in connection therewith, proposed by Lim Chee Wee (Chairman Bar Council) on behalf of the Bar Council dated 4 May 2012; and”
2. Any other matters.
Saya telah hadir ke lokasi EGM kira-kira jam 3.10 minit petang pada hari tersebut. Saya telah beratur di kaunter pendaftaran dan apabila tiba giliran saya, urusetia bahagian pendaftaran telah bertanyakan nombor keahlian saya. Selepas beliau membuat semakan komputer dan mengesahkan nama saya, saya di minta menandatangani borang kehadiran dan terus di berikan pelekat sebagai pas masuk ke dalam dewan.
Saya memasuki dewan kira-kira jam 3.30 petang dan EGM baru hendak di mulakan. Saya melihat dewan yang berkapasiti 1,000 tempat duduk itu hampir penuh dan saya melihat ada tagging untuk kawasan tempat duduk bagi Peguam dan Pelatih Dalam Kamar. Namun saya dan semua orang di dalam dewan kelihatan bebas untuk duduk di mana-mana berdasarkan perbezaan warna stiker yang di pakai oleh masing-masing. Saya sendiri duduk di barisan kerusi bertanda “Chambering Pupils” dan tiada sesiapa menghalang saya daripada duduk di situ.
Begitu juga dengan Chambering Pupils yang saya lihat turut duduk di celah-celah peguam yang lain di barisan-barisan berhadapan dengan saya. Saya melihat Peguam akan memakai stiker bewarna Oren dan Pelatih dalam kamar memakai stiker bewarna biru dan saya juga melihat stiker bewarna kuning yang saya tidak pasti apa statusnya dan semuanya duduk bercampur-campur di merata-rata tempat.
Presiden Majlis Peguam ketika ingin memulakan EGM mengumumkan kehadiran melebihi 1,000 orang dan menurut beliau korum telah mencukupi. Beliau juga bersenda apabila menyatakan bahawa kehadiran ke EGM ini jauh melebihi kehadiran ahli Bar Council ke AGM Tahunan Bar Council dan di sambut tepukan dan sorakan mereka yang hadir. Kira-kira 30 minit saya duduk di dalam dewan tersebut, saya bangun menuju ke mikrofon untuk memohon izin bercakap.
Apabila keizinan di berikan, saya merujuk kembali kepada angka 1,000 lebih ahli yang hadir seperti yang di umumkan oleh Presiden Majlis Peguam sebentar tadi. Saya menuntut agar beliau menyatakan secara spesifik daripada 1,000 orang yang hadir itu berapa ramaikah antaranya merupakan Peguam dan Pelatih Dalam Kamar kerana saya melihat 3 warna stiker yang berbeza berselerakan duduk di dalam dewan. Saya mencadangkan agar kaedah pengiraan yang lebih telus dan professional di gunakan untuk mengesahkan korum. 
Saya mempersoalkan sedemikian kerana saya ragu-ragu samada benar atau tidak korum 500 orang Peguam itu telah mencukupi kerana Pelatih Dalam Kamar tidak lagi di kira sebagai ahli Majlis Peguam dan mereka tidak layak mengundi. Saya juga mempersoalkan tentang keabsahan identiti semua orang yang hadir ke EGM pada hari tersebut kerana ketika pendaftaran, Urusetia langsung tidak meminta apa-apa dokumen pengenalan diri dari saya dan hanya semata-mata percaya kepada sebutan nombor keahlian saya.
Saya juga melihat semua yang mendaftar di kaunter pendaftaran dalam jarak dan selang masa yang sama seperti saya juga tidak di minta mengemukakan apa-apa bukti dokumen pengenalan diri. Saya merasakan ramai “pengundi hantu” bakal mengundi dalam EGM Bar Council ini.
Saya juga mengesahkan beberapa orang wartawan dan orang awam telah menyeludup masuk ke dalam dewan sebagai “Peguam” kerana beberapa orang daripada mereka telah menemui saya di luar dewan dan menyatakan sokongan mereka terhadap persoalan yang saya telah timbulkan dan apabila saya ingin bertukar-tukar namecard dengan mereka serta bertanya mereka dari firma yang mana, mereka tersenyum lalu menunjukkan id PRESS kepada saya yang di sembunyikan di dalam poket. Dan mereka memakai stiker berwarna Oren sama seperti “Peguam” yang lain.
Saya juga mempersoalkan tentang stiker yang di berikan kepada setiap “ahli” kerana tiada terdapat sebarang nombor siri atau ciri-ciri keselamatan tertentu bagi mengelakkan bilangan stiker di keluarkan melebihi jumlah kehadiran atau stiker tersebut boleh sewenang-wenangnya di berikan kepada sesiapa sahaja kerana langsung tiada identifikasi nombor siri dan identity pemakainya di adakan oleh sebuah badan yang di katakan professional seperti Bar Council.
Presiden Bar Council menjawab bahawa “Ini sememangnya menjadi amalan kebiasaan setiap kali AGM atau EGM Bar Council sejak sekian lama dan beliau menyindir saya dengan menyatakan saya perlu membiasakan diri dengan “tradisi” dalam Majlis Peguam seperti ini kerana beliau lebih lama menjadi ahli berbanding saya”.
Saya tidak berpuas hati dengan jawapan beliau tersebut dan saya mengulangi kesangsian saya terhadap identity semua yang hadir di dalam dewan EGM dan seterusnya mewajarkan untuk saya mempercayai bahawa korum 500 orang Peguam itu tidak dapat di sahkan dan seterusnya saya meragui kesahan perjalanan EGM ini mengikut peruntukan seksyen 65(4A) Akta Profesion Undang-undang 1976 iaitu berkaitan korum. Walaupun saya berseorangan dan di sorak dengan pelbagai ajukan provokasi terhadap saya, saya tetap kekal berdiri mempertahankan pendirian saya. Sesungguhnya Kebebasan Bersuara saya seperti yang terjamin di bawah Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan kelihatan tidak di hormati oleh majoriti “peguam” di dalam dewan EGM tersebut.
Apabila tiba waktu mengundi, saya melihat system yang di gunakan oleh sebuah badan yang kononnya professional ini tiada bezanya dengan kaedah pemilihan ketua darjah murid di sekolah rendah iaitu secara mengangkat tangan. Walaupun Presiden Majlis Peguam mengingatkan bahawa Pelatih Dalam Kamar tidak boleh mengundi, tetapi saya melihat dengan jelas mereka yang memakai stiker selain daripada warna oren turut mengangkat tangan. Hanya 6 orang di tugaskan untuk mengira tangan yang di angkat oleh melebihi 1000 orang dalam dewan tersebut.
Kemudian Presiden Majlis Peguam dengan bangganya mengumumkan bahawa seramai 1265 orang hadir ke EGM tersebut dan 939 orang mengundi bersetuju dengan usul manakala hanya 16 orang ahli yang tidak menyokong usul. Maka “rules of majority” terpakai.
Saya sangat tidak berpuas hati dengan cara pengendalian EGM sebuah badan yang di katakan Profesional dan berpengaruh seperti Bar Council ini terutamanya ketika Bar Council terlalu lantang mengkritik menuntut supaya pembersihan daftar pemilih SPR, mengkritik kesilapan menaip nombor kad pengenalan pengundi dalam daftar pemilih, menimbulkan keraguan terhadap beberapa nombor kad pengenalan pengundi yang bertindan, memperjuangkan penggunaan dakwat kekal dalam pengundian, menunjukkan perasaan anti terhadap kewujudan Pengundi Hantu dalam daftar pemilih menuntut SPR supaya bersikap Profesional dan berbagai lagi tuntutan Bar Council sebelum ini TETAPI MALANGNYA proses perjalanan EGM dan AGM Bar Council ini sendiri carca marba dan di penuhi pengundi hantu yang berlakon sebagai “Peguam”.
Jika mengendalikan EGM untuk jumlah 1000 orang pun kelihatan carcamarba, tidak sistematik, menyediakan banyak ruang untuk penipuan pengundian, ketiadaan satu system daftar pemilih untuk hanya 1000 orang peguampun gagal di lakukan oleh Majlis Peguam, bagaimana mereka boleh tanpa rasa malu mempertikaikan pihak lain yang terpaksa menguruskan daftar pemilih bagi berjuta orang pengundi dan melibatkan lokaliti pengundian di seluruh Negara yang di desaknya seharusnya sempurna sedangkan EGM Bar Council sendiri ramai pengundi hantu? 
Paku dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih.
Ayam berkokok berderai-derai, ekor sendiri bergelumang tahi.
Kuman seberang lautan jelas nampak, gajah di depan mata tak nampak pulak.
Jika tinggal di rumah kaca, jangan membaling batu ke rumah kaca jiran sebelah.
Jangan bercakap soal kebersihan jika diri sendiri adalah pengotor.
Oleh itu, DEMI UNTUK MEMELIHARA INTEGRITI DAN PROFESIONALISME BADAN PEGUAM DARIPADA DI ROSAKKAN SECARA SEWENANG-WENANGNYA OLEH INDIVIDU-INDIVIDU BERKEPENTINGAN TERTENTU DAN DEMI UNTUK MENGEMBALIKAN KEPERCAYAAN MASYARAKAT TERHADAP SIKAP BERKECUALI DAN BERTINDAK MENGIKUT SALURAN PERUNDANGAN BERASASKAN PRINSIP KELUHURAN PERLEMBAGAAN DAN KEDAULATAN UNDANG-UNDANG, saya dengan ini memanggil Sidang Media Khas ini untuk memaklumkan bahawa SEBAGAI AHLI MAJLIS PEGUAM, SAYA ADALAH BERTANGGUNGJAWAB UNTUK MENGGUNAKAN SALURAN PERUNDANGAN YANG SAH UNTUK MENGEMBALIKAN INTEGRITI MAJLIS PEGUAM.
Maka saya berhasrat untuk mengambil satu tindakan undang-undang terhadap Majlis Peguam yang antara lain permohonan saya kepada mahkamah nanti meliputi SATU PERMOHONAN DEKLARASI BAHAWA EGM BAR COUNCIL BERTARIKH 11 HB MEI 2012 SEBAGAI TIDAK SAH DAN TERBATAL.
Saya menyerahkan sepenuhnya kepada Mahkamah nanti untuk membuat sebarang keputusan dan perintah.
Sekian dan terima kasih.
Bertarikh : 12 hb Mei 2012

0 Rights To Demonstrate Vs. Privacy Vs. Business


We would never really know whether S. Ambiga is confused, stupid or just a hypocrite. She somehow took herself as the true fighter for human rights and how she is denying the rights of other people to do business and assemble in front of her house. Ambiga went berserk when 20 business owners from the Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas), who suffered loss due to Bersih 3.0 who wanted to get compensation from her began to operate their business in front of her house.

Her excuse was that they had violated her privacy rights. She even described them as crooks. It is true that Ambiga has her rights to privacy, but she has to remember that these small business owners also have their rights to look for business wherever they like. Besides, didn't she showed examples that everyone could assemble anywhere they want including business places, even though it could threaten others' rights in making money.

And she was also the person who said that everyone has the rights to trespass and break the law all they like. It is a bit weird on the fact that these business people were described as crooks when they didn't even cause any damage to Ambiga's property unlike her followers when they destroyed a police cars and injure police officers during BERSIH 3.0.

Ambiga cannot be mad if those businessmen make any mess around her house because that is their right, just like how BERSIH 3.0 had the rights to cover Kuala Lumpur in garbage back in April 28. In this case, Ambiga should remember that at least she and her neighbours did not suffer any loss. Nothing much really happened. These business people suffered even more than she did during BERSIH 3.0 and their loss was not small. That did not include their loss back during BERSIH 2.0 that is still yet to be compensated by Ambiga.

Didn't she realize that these small business owners are actually the people that she wants to defend through her BERSIH agenda? Thus, why call them crooks just because they wanted to fight for their rights that was taken away by Ambiga? So, it is not wring if we say that Ambiga and BERSIH has never really symbolize the voice of people but they symbolize those who support the opposition. If Ambiga really want to fight for rakyat's rights, she would never throw her tantrum to those business owners. Instead, she would face them, apologize and promise that she would do her best to help them as best  as she could.

But, it was clear that Ambiga would never really do all that. Proof? She did not take any responsibility when her rioters were arrested or injured. She simply did not care about any of them. So there you go, it is proven that Ambiga us truly a hypocrite and a traitor to the nation. Whatever it is, we would like to thank those business owners who managed to reveal the true face of Ambiga.

0 Melayu Di Dalam Pakatan - Melutut Kepada DAP!


Keputusan DAP tidak menyambung tempoh anggota Dewan Negara Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim adalah satu indikasi bagaimana parti rasis dan chauvinis Cina itumelihat kepada pemimpin Melayu di dalam parti. Apa yang terjadi kepada Naib Presiden DAP itu sepatutnya menjadi pengajaran amat berguna kepada orang Melayu dan beberapa kerat individu Melayu yang kononnya melihat parti itu memperjuangkan nasib bangsa Melayu.

Untuk memancing undi, DAP cuba menonjolkan imej prihatin kepada orang Melayu dengan mengatakan mereka memberi tempat kepada pemimpin Melau di dalam parti itu. Maka Tunku Aziz pun dilantik sebagai salah satu naib presiden DAP untuk mengaburi mata orang Melayu. Keadaan itu berubah apabila Tunku Aziz bersuara sedikit mengkritik penganjuran perhimpunan Bersih 3.0 yang disokong DAP dan parti pembangkang yang lain.

Dengan pantas DAP yang dikatakan sayang dan mengambil berat kepada Orang Melayu mencantas anggota diraja Kedah itu daripada terus memegang jawatan Senator. Bagi DAP, orang Melayu boleh pegang jawatan tinggi dalam parti itu, mungkin juga sampai menjadi pengerusi, tetapi mereka hendaklah diam membisu serta menjadi seperti tunggul. Membuka mulut untuk memperjuangkan hak-hak orang Melayu di dalam DAP bermakna mengundang padah kepada karier politik mereka.

Taktik DAP memikat hati orang Melayu setakat ini telah berjaya menjadikan PAS sebagai kuda tunggang yang setia. Kesetiaan PAS kepada DAP terbukti apabila parti itu sanggup mengorbankan prinsip perjuangan negara Islam semata-mata untuk menjaga hati DAP. Kenyataan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang bahawa parti itu tidak boleh melaksanakan hukum hudud dan mewujudkan negara Islam sehingga mencukupi syarat.

Apa yang dikatakan beliau amat bertentangan dengan semangat berkobar-kobar PAS Kelantan meluluskan enakmen hukum hudud 20 tahun dahulu kononnya sebagai langkah pertama penubuhan daulah Islam di negara ini. Persoalannya apa yang sudah jadi dengan enakmen undang-undang hudud versi PAS? Adalah disebabkan persengkolan mereka denga parti rasis Cina DAP, hukum hudud pun PAS sanggup campak ke luar tingkap?

Inilah sikap hipokrit dan bermuka dua yang ditunjukkan PAS dalam isu negara Islam. Semasa mereka belum menjadi rakan kongsi bersama DAP dalam Pakatan Rakyat, DAP dianggap sebagai musuh kerana mereka golongan kuffar. Tetapi apabila sudah tidur sebantal dengan DAP, semuanya menjadi halal. DAP tidak lagi dilabel sebagai kafir harbi, malah PAS berkata perjuangan parti itu selari dengan slogan 'Malaysian Malaysia' yang diperjuangkan parti itu.

Kenyataan Abdul Hadi membuktikan bahawa PAS telah melutut sepenuhnya kepada kehendak DAP yang menentang konsep Daulah Islamiyahnya. Berbeza dengan DAP yang terus mengekal slogan 'Malaysian Malaysia'nya, PAS pula telah menukar warna politiknya. Daripada perjuangan menegakkan Negara Islam, PAS melunakkannya menjadi Negara Berkebajikan untuk menjaga hati DAP. 

DAP adalah seperti serigala yang berbulu biri-biri. Jika PAS dan orang Melayu di dalam DAP dan PKR masih dibuai mimpi berfikir DAP akan menjaga dan memperjuangkan hak serta nasib mereka, satu hari nanti mereka akan bangkit dari tidur lena sebagai rakyat kelas dua yang ditindas seperti mana di Singapura.

0 Satira Pagi Sabtu - Selamatkan Selangor

May 11, 2012

0 Chinese Papers Play Down Experts' Positive Remarks On Lynas


While Lynas has always been the headlines in the Chinese language newspaper, we somehow are not surprised that this one, “RARE EARTH EXPERTS IMPRESSED WITH LYNAS FACILITY” didn’t make it to the front page but was reported only on page 5 in Kwong Wah Yit Poh and page 12 in Nanyang Siang Pau. While other stories on Lynas were followed up with responses and comments from Himpunan Hijau or Save Malaysia Stop Lynas and also some political parties, this one is somehow received with silence.  

The story goes that 4 rare earth experts, namely, Alastair S Neill, a leading rare earth expert from Canada, who is also Executive Vice-President of Dacha Strategic Metals, Professor Chun-Hua Yan from Peking University, Christoph Wilhelm from the Karlsruhr Institute of Technology in Germany and Jack Lifton, co-founder of Technology Metals Research LLC from the United States, said that they are impressed with Lynas Corporation’s production facility which is of world class standard. They also added that Lynas Malaysia is a perfect example of the state-of-the-art, probably more smarter plant of its type in the world.  

In his talk, Lifton, particularly said that “I do not believe there is a radiation problem, not at all.” And Wilhelm said that the plant looked safe as everything had been taken into account including its waste residual management. These foreign experts had visited Lynas Advanced Material Plant in Gebeng, Kuantan yesterday in conjunction with the recent International Rare Earth Symposium, organised by the Academy of Sciences Malaysia (ASM), where Neill was a guest speaker. Now, we would like to ask those who have made Lynas their ‘life’, why not make a noise about this too?   How come these experts’ findings and opinions are not of their interest if they have dedicated their lives to ‘environmental safety’?  

Seriously, we wouldn’t be surprised if the anti-Lynas groups would accuse these four experts as being bought by the government or Lynas to say such things. So far, these groups had brushed-off all other experts’ opinions and findings including those from the AELB and IAEA that says Lynas is as safe as any ordinary chemical processing plants. The Chinese language newspapers have also been singing the same tune. There were times when some of them had actually dedicated a full page for a ‘stop-Lynas campaign’, using the death of a retarded man as a subject, claiming him to be the victim of radioactive exposure caused by a rare earth plant in Perak decades ago. Questioningly, he was the one and only victim and the family could not even prove the cause of his condition or his death.  

Whatever it is, it didn’t stop the Chinese newspapers from using his death to pursue their cause that is to stop Lynas. We suspect that these groups must be having problem knowing that Lynas in Malaysia would put China’s monopoly of rare-earth supply in jeopardy. If this inappropriate patriotism towards their ancestors’ motherland isn’t what motivated the fight, then we couldn’t think of anything else. We can only repeat what one of the experts, Professor Chun Hua-Yan from Peking University said during the visit to Gebeng, “..while China could have the best rare earth technology in the world, the industry, technology and sciences should be developed by all.”

So, there is no need for all the anti-Lynas groups, whatever names they call themselves, to be panic or over-react on Lynas operation. It is about time for them to start putting the interest of Malaysia above their ancestors’ mother-land, China. Stop the over-acting, it’s starting to make people sick. 

3 KPF Tuntut Ganti Rugi Lebih RM 1 Juta Dari 8 Peneroka


Masih ingatkah semua dengan tindakan 8 orang peneroka Felda yang mengemukakan injuksi bagi menghalang Koperasi Peneroka Felda (KPF) mengadakan mesyuarat agung luar biasa pada Februari 2012?  Injukasi ex-parte bertarikh 17hb Februari 2012 yang dikeluarkan Mahkamah Tinggi Kuantan itu telah menyebabkan KPF membatalkan EGM yang sepatutnya berlangsung pada 22 Februari 2012.

Mazlan Aliman kemudian dengan bangganya menganggap injuksi dan pembatalan mesyuarat tersebut adalah kemenangan kepada peneroka. Tapi malang bagi Mazlan Aliman apabila Mahkamah akhirnya menolak permohonan injuksi tersebut pada 2hb April 2012. Yang ramai tidak tahu ialah, permohonan tersebut ditolak dengan kos, termasuklah kerugian yang terpaksa ditanggung oleh KPF akibat dari pembatalan mesyuarat tersebut. Banyak belanja yang KPF telah keluarkan untuk membawa lebih 1,200 perwakilan dari serata negara ke mesyuarat tersebut, dengan kos penginapan, pengangkutan, sewa bilik mesyuarat dan sebagainya.  

Tapi semuanya berakhir dengan pembaziran akibat dari tindakan 8 orang peneroka ini tadi yang termakan hasutan Mazlan Aliman. Menurut maklumat yang penulis terima, KPF secara lisan telah menyatakan bahawa kos yang ditanggung oleh KPF dalam mengadakan EGM itu hampir mencecah RM 1.2 juta. Walau bagaimana pun jumlah sebenar gantirugi ini akan ditaksirkan oleh Mahkamah kemudian. Tapi penulis tidak jangka jumlah gantirugi yang bakal diputuskan Mahkamah nanti, jauh berbeza dengan yang akan dituntut KPF, kerana sudah pasti KPF ada semua butiran perbelanjaan bagi menyokong tuntutan mereka di Mahkamah.

Timbul persoalan, dari mana 8 peneroka ini akan memperolehi wang untuk membayar ganti rugi yang dituntut oleh KPF? RM1 juta bukan sedikit. Kalau harap hasil kebun semata-mata, mahu berpuluh tahun mengumpul untuk dapat jumlah itu. Lebih-lebih lagi kita bercakap tentang peneroka yang hanya menerima  hasil kebun masing-masing pun sekitar RM 4,000 – RM 5,000 sebulan. Waima ditambah dengan durian runtuh RM 15,000 seorang yang diumumkan Perdana Menteri pada Selasa pun, masih tidak cukup untuk membayar jumlah ganti rugi yang dituntut KPF terhadap mereka. Itupun kalau mereka masih tidak ada malu menerima wang hasil dari usaha penyenaraian yang mereka tentang pada awalnya.

Kita mahu lihat, dimana pemimpin pembangkang, terutama Mazlan Aliman berada dalam kes ini? Apakah mungkin Mazlan Aliman, PAS atau PKR yang menjadi dalang disebalik tindakan peneroka ini akan membayar wang tersebut bagi pihak peneroka terbabit? Walaupun tidak mustahil, tapi pada pendapat penulis, ia tidak mungkin dilakukan. Yang akhirnya akan rugi dan jatuh bankrap ialah peneroka sendiri. Inilah padahnya kerana menjadi patung mainan Mazlan Aliman dan Pakatan Rakyat sehingga sanggup diperalatkan untuk kepentingan politik masing-masing.

8 peneroka ini tidak ada bezanya dengan Saiful Bukhari yang taksub dengan Anwar Ibrahim tapi akhirnya diliwat oleh Penasihat PKR itu. Cuma bezanya disini bukan liwat sahajalah, tapi natijah dari kejadian itu tetap sama. Takkanlah semua rakyat Malaysia mahu menerima nasib yang sama diterima 8 peneroka ini baru hendak buat keputusan menolak Pakatan Rakyat. Kisah-kisah seumpama ini sudah cukup untuk kita menentukan pihak mana yang patut dipilih menjadi kerajaan dalam pilihanraya nanti.

1 BERSIH 3.0 - Marina Terjerat Mainan PembangkangAda juga sebenarnya beberapa kerat penyokong & peserta BERSIH 3.0 yang non-partisan masih memegang erat kepercayaan bahawa BERSIH hanyalah sebuah NGO yang berniat baik sebagaimana digambarkan melalui 8 tuntutannya yang kelihatan tulus dan murni. Bab kata orang, mudah terpesona melihat kulit buku dan tajuknya hingga terlupa peri penting isinya perlu dihalusi dahulu sebelum mengotakan niat untuk membeli buku tersebut.

Marina Tun Dr Mahathir adalah antara peserta BERSIH 3.0 yang tergolong dalam kumpulan tersebut, terpengaruh dengan tuntutan yang dilihat bagus dan menarik kemudiannya terjebak untuk mempertahankan segala tindak tanduk BERSIH atas nama kebebasan bersuara, keadilan dan hak asasi manusia.

Menulis dalam blognya pada 08 Mei, Marina meluahkan pendapatnya mempertahankan BERSIH 3.0 sebagai agenda rakyat yang langsung tiada kaitan dengan kebangkitan di negara Arab khususnya yang berlaku di Mesir, Yemen, Libya dan Syria. Katanya lagi, tiada alasan untuk dibimbangi tentang kemungkinan BERSIH 3.0 bertukar menjadi kacau bilau seperti yang terjadi di negara-negara Arab tersebut.

Itu kata Marina yang kita ketahui kerap bergiat aktif bersama pelbagai NGO, berfikiran sedikit liberal & terbuka tapi naif soal sepak teranjang dunia politik sekalipun ayahnya, Tun Dr Mahathir Mohammad adalah tokoh politik terkenal tanahair. Sebenarnya ternampak jelas, Marina samaada lurus bendul atau sebenarnya sudah terjerat dalam mainan politik pembangkang hingga terpaksa mencari dalil dan hujah untuk menghalalkan penglibatan dalam kerusuhan yang tercetus gara-gara BERSIH 3.0

Hakikatnya apa yang berlaku 28 April lalu hanyalah lanjutan kepada cubaan pembangkang yang mahu meng'tahrir'kan Dataran Merdeka sebagaimana diterjemahkan melalui perarakan anti-PTPTN yang diadakan pada 14 April 2012 yang kemudian meleret menjadi perkhemahan siang malam di sana selama beberapa hari.

BERSIH 3.0 temanya 'Duduk dan Bantah' manakala penegasan oleh Pengerusi Bersama BERSIH 3.0, Datuk S. Ambiga sehari sebelum perhimpunan berlangsung ialah mereka hanya akan duduk dan bantah di kawasan yang sehampir mungkin dengan Dataran Merdeka tanpa melanggar atau mengalih pengadang jalan yang didirikan oleh pihak polis dan DBKL.

Jika BERSIH 3.0 berniat tulus ikhlas untuk mengadakan perhimpunan aman tentu saja sebaik arahan oleh Ambiga yang mahu peserta bersurai maka semuanya berakhir begitu saja tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini. Namun apa yang berlaku ialah perhimpunan diteruskan dan berlakunya serbuan peserta ke arah Dataran Merdeka selepas Anwar dan Azmin berbalas isyarat yang kemudiannya diikuti dengan tindakbalas pihak berkuasa untuk menyuraikan serbuan tersebut.

Malah ucapan Azmin Ali kira-kira sejam sebelum keributan berlaku jelas membayangkan hasrat pembangkang yang mahu mengepung dan menawan Dataran Merdeka - satu bukti nyata mereka mahu menjadikan Dataran Merdeka sama seperti yang berlaku di Dataran Tahrir. Begitu juga ucapan Anwar Ibrahim sebelum masuknya waktu solat Zohor yang mahu peserta BERSIH 3.0 menuju masuk ke Dataran Merdeka - bukankah itu terbukti membelakangi arahan mahkamah yang memerintahkan supaya tiada perhimpunan di adakan di kawasan tersebut.

Arahan mahkamah akhirnya dicabuli, undang-undang dilanggar dan harta benda awam dijahanamkan dan anggota polis dicederakan - realitinya perhimpunan aman yang kononnya memperjuangkan ketelusan dan keadilan sebagaimana digambarkan selama ini oleh BERSIH dan pembangkang, sebetulnya hanyalah tong kosong yang dipukul bertalu-talu bunyi kuat tapi isinya zero tiada manfaat. 

May 10, 2012

1 "Sayangi Selangor, Yakini BN" Secara Rasmi Dilancarkan


Lagu "Sayangi Selangor, Yakini BN" dilancarkan pagi tadi. Bukan sekadar lagu. Ianya simbolik gerakan Rakyat Selangor ingin menamatkan pemerintahan zalim P"Gay"R dan DAPig di Selangor. Golongan istimewa seperti pemandu-pemandu Teksi Selangor dan barisan artis tanahair turut memeriahkan majlis. Serentak dengan pelancaran lagu patriotik Barisan Nasional Selangor bagi menghadapi PRU13, Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak turut melepaskan pemandu-pemandu teksi dengan bendera Barisan Nasional simbolik gerakan untuk mengembalikan Negeri Selangor kepada pemerintahan Barisan Nasional. Di majlis berkenaan juga, Barisan Artis Nasional Tanahair turut dilancarkan. Ketika bersalaman dengan Perdana Menteri yang disayangi, beliau sempat bertanya, "Boleh menang ke?" Dengan yakin CTS menjawab, "InsyaAllah Dato Sri." Hayati bait-bait bersemangat lagu "Sayangi Selangor, Yakini BN" seperti di bawah:
SAYANGI SELANGOR, YAKINI BN

Merah, kuning, putih warnanya
Negeri indah maju dan jaya
Kemakmuran yang dibina
Kemegahan anak watannya

Selangor Negeri yang di sanjung
Selangor Daulat Yang Dijunjung
Sekian Lama, Aman Sejahtera
Rakyatnya Makmur Selamanya

Korus I
Sayangi Selangor Yakini BN
Dikau Menjamin Harapan
Sayangi Selangor Yakini BN
Dikaulah Masa Hadapan

Kita Semua Sehati Sejiwa
Kita Semua Seia Sekata
Seiring Jalan, Berpimpin Tangan
Rakyatnya Aman Sejahtera

Bersatu Kita, Bersatu Teguh
Bersatu Kita, Berpecah Roboh
Bersatu semua 1 Malaysia
Selangor Negeri Tercinta

Korus II
Sayangi Selangor Yakini BN
Dikau Menjamin Harapan
Sayangi Selangor Yakini BN
Dikaulah Masa Hadapan

Sayangi Selangor Yakini BN
Dikau Menjamin Harapan
Sayangi Selangor Yakini BN
Dikaulah Masa Hadapan


1 Hasil Tarbiyah Nik Aziz - Bekas Ahli PAS Murtad


Penulis terjumpa sebuah blog yang amat mengganggu fikiran, iaitu blog Kelab Murtad Di Malaysia (http://kelab-murtad.blogspot.com).  Blog tersebut bertujuan menyatukan semua rakyat Malaysia yang murtad, bekas Muslim dan Muslimah serta bukan Islam ke arah satu matlamat iaitu untuk menggerakkan semua rakyat Malaysia yang membenci Islam dan berhasrat untuk menghapuskan Islam, setiap mahkamah Syariah dan juga kesemua 9 Raja-raja Melayu bagi menubuhkan negara sekular, Republik Malaysia. 

Pemilik blog berkenaan mengenalkan dirinya sebagai Hassan bin Mohamed Ali, bekerja dalam sektor kerajaan, beralamat di Selangor dan bekas Ahli PAS, parti Islamofasis di Malaysia. Menurut beliau, dia berhasrat untuk menghapuskan Islam sepertimana Mustafa Kamal AttaTurk dengan memisahkan Islam dari Negara Turki sama seperti konsep memisahkan gereja dari Negara Kristian.  

Entah untuk apa blog ini dibuat kita tidak tahu. Jika niatnya hanya untuk memprovokasi dan melagakan Melayu dengan Melayu atau Islam dengan Islam, ia adalah sedikit keterlaluan dan tidak akan berkesan. Tetapi jika beliau benar-benar menulis dari hatinya, dan berkata benar mengenai identitinya maka kita ingin mengucapkan Tahniah kepada PAS kerana berjaya mentarbiyah ahlinya sehingga menjadi murtad. 

Mungkin jurublog atau goblog ini antara manusia yang masuk PAS kerana benar-benar menyangka yang PAS itu Islam. Maka setelah melihat betapa buruknya tingkah laku pemimpin PAS yang sanggup menutup mata atas kesalahan rakan-rakan sendiri yang berzina, berkhalwat dan sebagainya maka beliau menyangka bahawa itulah ajaran Islam dan Islam itu adalah buruk sekali. Inilah bahayanya apabila menjenamakan parti atas nama agama di mana semua kesalahan, keburukan dan kelemahan akan memberi impak kepada agama itu sendiri.  

Saudara Hassan ini juga adalah produk hasil dari keengganan PAS untuk bertegas menentang isu murtad. Kerana tegarnya PAS ingin menjaga hati DAP dalam isu murtad, PAS sanggup menyepak keluar aset mereka, Datuk Dr. Hasan Ali seperti seekor anjing kurap. Bagi mereka, DAP lebih penting dari seorang Hasan Ali dan jika umat Islam ingin murtad, apa masalahnya? DAP boleh membawa mereka ke Putrajaya dan mereka pula tidak perlukan Hasan Ali untuk membawa mereka ke syurga kerana sebagai ahli PAS, syurga telah pun pasti bagi mereka.  

Inilah yang jurublog ini nampaknya terlepas pandang iaitu PAS tidak pernah memusuhi orang murtad.  Malah PAS hari ini  duduk di belakang pejuang murtad tegar iaitu Ambiga Sreevanesan dalam usaha merealisasikan agenda menukar kerajaan kepada kerajaan yang lebih liberal dan menerima murtad. PAS juga bukan memperjuangkan Islam dan cukup selesa dengan perjuangan DAP untuk menjadikan Kristian sebagai agama rasmi. Ini terbukti dengan kenyataan Hadi Awang yang ingin menukar perlembagaan dan membuang Islam sebagai agama rasmi negara. 

Justeru, berdasarkan hakikat ini, saudara Hassan wajar berdamai dengan PAS kerana PAS bukan musuh sebenar bagi orang-orang murtad mahupun orang yang memusuhi Islam dan Raja-raja Melayu.

1 Malaysian Lawyers Are Cowards?For countless of times, the bar Council has shown who they really are, an organization that is actually part of the opposition. This situation can be seen in a few incident and they include BERSIH, Kumpulan Hijau and other groups that hold names of NGO groups. It is not impossible, because if we are to study the situation. all of the members have the same modus operandi where they would often try to create chaos through demonstrations or provocations.

This is what happened to BERSIH 3.0 where BERSIH demonstrated while the Bar Council provoked. As lawyers, their members are really smart in twisting facts. And that is what they have been doing all these while to get to their objective which is to revolutionize Malaysia the way they want. This can be seen through the fight on rights of LGBT and the rights to convert out of Islam, which they see as human rights and justice for all people.

However, to get to the objective here in Malaysia, Islam, Malay and Kings are the the ones who barricades them and all of that need to be destroyed, either through election, which is a little impossible, or through streets, or anything. So it is not surprising that the Bar Council became a part of the opposition because the opposition, DAP and PKR, hold the same objective. PAS however, do not understand anything and they simply follow everything that they are told just so that they could get to Putrajaya.

When BERSIH 3.0 failed, the Bar Council defended their allies to ensure that all of their objectives would be fulfilled. With that, they decided to remain ignorant about the fact that BERSIH 3.0 actually had broken the law since the beginning when they did not follow their promise which is to just form a sit-in. BERSIH 3.0 also broke the law when they ignored the police when they were told to leave. And the most important thing is that BERSIH 3.0 had broken the court order which said that Dataran Merdeka cannot be used for their event.

The law and the court should be seen as something that is sovereign for lawyers. Even in trials. if prosecutors gain evidence in an illegal manner, even though the evidence clearly showed that the offender is really guilty, the judge would let go of the offender. That is how high the law and the court is for lawyers that is overpower justice. But, in the issue of BERSIH 3.0, the Bar Council argued with matters that does not follow the law. Instead, their arguments were based on emotions and political sentiments.

This was proven when the Bar Council seemed a little scared when they manipulated the report from 78 of their observers who were at BERSIH 3.0 from six angles. This matter was revealed by a lawyer, Ranjit Singh Dhillon through a video in YouTube where he questioned the statement of the Chairman of the Bar Council, Lim Chee Wee that seemed contradictory and when he tried to hide the real thing that happened at BERSIH 3.0. According to the report, the rioters began to caduse chaos even before the police responded.

Ranjit said, "Law is technical jargon. We owe a duty to the public. Paint the full picture, let them judge." We are lucky because there are still lawyers that are as professional as Ranjit in this country. If not, how can  a country function well when its lawyers are busy defending those who are guilty without caring about the truth, justice, the law or event court order. We cannot tell whether the Bar Council still have any dignity to feel ashamed of their biasness that has been revealed. We hope that they could learn from this where human rights still has its own limits. Thus, no matter who or what position one has, the law is still the law. Isn't this the most basic thing about law?

0 Ketibaan PM DS Najib Tun Razak Di Pelancaran Sayangi Selangor, Yakini BN

Published with Blogger-droid v2.0.4

0 Barisan Artis Yang Hadir Pelancaran "Sayangi Selangor, Yakini BN" Oleh Perdana Menteri

Published with Blogger-droid v2.0.4

4 Ratusan Pemandu Teksi Banjiri UMNO Selangor Dalam Misi Merampas Selangor PRU13

Bangunan UMNO Selangor dibanjiri ratusan pemandu-pemandu teksi Selangor, terutama di sekitar Shah Alam memberikan sokongan padu kepada Barisan Nasional untuk merampas kembali Selangor di dalam PRU13. Tengahari ini juga PM DS Najib Tun Razak, akan hadir di sini untuk bersama Rakyat Selangor dan merasmikan lagu rasmi pilihanraya Barisan Nasional, "Sayangi Selangor, Yakini BN".

Published with Blogger-droid v2.0.4
 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates