October 1, 2010

11 Dua Wajah "Racist" Bakal Pencetus Rusuhan Kaum?

Penulis bukan seorang "racist" atau ektremis perkauman. Penulis mempunyai ramai sahabat-sahabat terdiri dari kaum Cina, India, Melanau, Iban, Dayak, Singh, Kadazan, Murut dan juga orang-orang asli. Namun, penulis amat bencikan dua wajah yang kebetulan berketurunan Cina. Pertamanya, seorang wartawan Malaysian Insiders bernama Boo Su-Lyn, yang menyamar dengan berselendang menceroboh masuk ke dalam majlis Puteri UMNO bersama Tun Dr Mahathir berlansung pada 27 September yang lalu.

Tujuannya, tidak lain dan tidak bukan mempunyai niat tersebunyi untuk mengadu-domba, mencari jalan untuk ‘memporak-perandakan’ atau menimbulkan syak-wasangka di antara kaum. Sahabat penulis, Mohd Faizal Mohd Salleh dalam blognya Sahabat Gunung, mengulas dengan terperinci di sini. Lihat gambar di bawah baik-baik. Pastikan amoi ini tidak lagi menyelinap masuk ke dalam mana-mana majlis tertutup dengan bertujuan mencetus api perkauman.

Keduanya, seorang komposer, penyanyi rap dan pengarah filem kontroversi, Namewee yang merancang hendak mengadakan konsert bergerak "Nah" yang antara lain menghina seorang guru Melayu, Cikgu Inshah. Penghinaan Namewee kepada Cikgu Inshah telah terbukti melalui klip video "Youtube"nya tetapi apakah dakwaan ramai orang kepada Cikgu Inshah itu benar? Setakat ini tidak ada mana-mana pihak yang tampil mengemukakan bukti bahawa Cikgu Melayu berkenaan telah menghina bangsa India dan Cina. Yang ada hanyalah laporan polis yang dibuat oleh hanya dua keluarga pelajar yang juga "kebetulan" ahli Hindraf? Rasanya, semua orang sudah menghafal gambar di bawah bukan?

Semalam kononnya 100 pelajar (cuba bilang gambar di bawah, cukup 100 tak?) Kolej New Era, milik pertubuhan ekstrimis Cina, Dong Zong, berhimpun dan mendesak pentadbiran kolej itu menarik balik pembatalan program Namewee di tempat mereka malam ini.

Penulis melihat semua ini sebagai ada pihak cuba bermain dengan api. Mainlah. Tengok terbakar diri atau tidak!
 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates