May 8, 2009

0 Budaya "Black Metal" Muncul Kembali?

Sewaktu saya menuntut di sebuah institusi pengajian tinggi tempatan awal 90an, pada ketika itu memang heboh dengan gejala "Black Metal". Untuk generasi muda yang tidak berada pada zaman berkenaan, "Black Metal" merupakan satu budaya sonsang yang diamalkan oleh anak muda pada masa itu. Majlis Fatwa telah mengharamkan budaya berkenaan. Antara ciri-ciri kumpulan "Black Metal" adalah dengan berpakaian serba hitam pada setiap masa terutama semasa upacara "ritual" diadakan.

Upacara "ritual" merupakan upacara memijak dan membakar kitab-kitab Al Quran, Bible dan lain-lain kitab agama. Bagi mereka agama adalah penghalang kepada kebebasan mereka. Di dalam upacara berkenaan juga, darah kambing yang disembelih hidup-hidup akan dicampur dengan alkohol serta diminum beramai-ramai. Manakala "ritual" yang terakhir adalah bertelanjang dan melakukan seks secara bebas sesama mereka.

Melihatkan keadaan di Bangunan Setiausaha Negeri, Ipoh sewaktu persidangan Dewan Undangan Negeri semalam membuatkan saya terfikir adakah budaya "Black Metal" berkenaan telah kembali dengan menyemai prinsip yang sama - inginkan kebebasan mutlak dan tiada undang-undang yang perlu dipatuhi. Tepuk dada tanya iman.

0 Nizar Si Pembelit

Seorang Ayah yang yang sedang hendak melelapkan mata merasa agak marah apabila anak-anaknya bermain terlalu bising bersama-sama kawan-kawanya di ruang tamu rumah. Beliau kemudiannya memanggil salah seorang anaknya seraya berkata,

"Ayah mahu tidur dan berehat, jadi hormati permintaan ayah. Kamu faham? Jika kamu mahu Ayah membeli gula-gula lagi selepas ini, kamu perlu bermain secara diam-diam. Faham?"

Anak yang belum akhil baligh dan lurus bendul ini, mengajak rakan-rakanya bermain di luar rumah. Sambil bermain beliau memberitahu rakan-rakanya bahawa Ayahnya akan membelikannya gula-gula yang banyak.
Begitulah juga perumpaannya bagi mengambarkan baris-baris ayat yang telah disampaikan oleh Pemangku Raja Perak, Raja Nazrin Shah kepada bekas menteri Besar Perak, Mohamad Nizar "The Puppet" Jamaluddin dan bekas exco kanan, Ngeh Koo Ham . Titah baginda itu disampaikan secara berbisik ketika kekecohan yang diwujudkan Ahli Dewan Undangan Negeri pembangkang semasa mesyuarat pertama penggal kedua sidang DUN Perak, Khamis lalu:
‘‘Saya hanya mahu menyampaikan ucapan, jadi hormati ucapan saya apabila saya menyampaikannya. Anda faham? Jika mahu berurusan dengan saya pada masa depan, anda perlu menghormati ucapan saya. Faham?”
Tanpa segan silu Si Nizar pembelit ini lagaknya seperti budak belum akhil baligh telah memulakan siri jelajahnya untuk mencanang ke merata negeri melalui siri kempen ceramahnya mengatakan bahawa RajaNazrin semasa berbisik telah berjanji untuk menyebelahi beliau dan rakannya-rakannya dalam krisis negeri itu. Tidak habis-habis si pembelit ini hendak memutar belitkan kenyataan dan menipu rakyat Perak bersama-sama saudara-saudara DAPnya. Tanpa ada rasa segan, malu atau berdosa.

1 Kelayakan Yang Diperlukan Oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Perak

Antara kelayakan-kelayakan yang diperlukan untuk menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri Perak:
 • Boleh menahan diri dari pergi ke tandas untuk tempoh sekurang-kurangnya 6 jam.
 • Boleh mengoyak baju dan menayangkan perut buncit kepada umum.
 • Boleh memaki hamun dan mencarut.
 • Boleh berdiri di atas meja serta melompat-lompat di atas meja.
 • Boleh duduk di atas kerusi sehingga 6 jam tanpa henti.
 • Boleh bergomol dan tolak menolak.
 • Membaling duit sambil berteriak "pergi mampus".
 • Menghina orang kurang upaya.
 • Mempunyai telefon bimbit berkamera yang boleh merakam aksi-aksi "circus" yang mereka lakukan.
 • Membuat Dewan Undangan Negeri seperti mak bapak mereka yang punya.
 • Tidak perlu menghormati Sultan/Pemangku yang merasmikan sidang, walaupun akan dipanggil dan dinasihati Sultan/Pemangku.
Sekiranya saudara-saudari berminat untuk mencalonkan diri bertanding untuk kerusi DUN Perak, seharusnya saudara-saudari dikehendaki mempunyai kelayakan minimum seperti di atas.

May 7, 2009

3 Berita Terkini

Terkini: Penduduk sekitar bandaraya Ipoh telah digemparkan dengan kehadiran seorang lelaki keturunan India yang kelihatan menjerit-jerit dan memaki hamun orang ramai yang sedang lalu lalang. Beliau diberitakan kelihatan melompat-lompat dan menjerit:

"Speaker Ganesan ini haram", "Selagi Speaker ada di sini, Speaker Ganesan adalah haram" dan "Perak ada Speaker haram."

Wartawan Cucu Tok Selampit melaporkan, lelaki berkenaan kelihatan seperti bekas speaker Dewan Undangan Negeri Perak, V Sivakumar. Apabila didekati dan ditemubual, maka inilah jawapan yang diperolehi:

“I’m sound like him … I’m look like him, but I'm not him”

Sumber: Warta Cucu Tok Selampit.

May 6, 2009

0 Persidangan DUN Perak 7 May 2009 - Prequel

Sempena persidangan Dewan Undangan Negeri Perak yang bakal diadakan esok, mari kita imbas kembali peristiwa yang memalukan dan menjadi bahan ketawa rakyat Malaysia yang waras iaitu peristiwa persidangan DUN Bawah Pokok Negeri Pasir Dua Butir:
Mesyuarat tergempar Dewan Negeri Perak telah diadakan pada 3 Mac 2009 - "Persidangan Bawah Pokok"

Tiga Resolusi telah diluluskan di dalam mesyuarat tersebut, iaitu:

1) Dewan Negeri telahpun membuat undi kepercayaan terhadap Dato Seri Ir Haji Mohammad Nizar Bin Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak.

2) Dewan Negeri Perak dibubarkan dan suatu pilihanraya negeri diadakan. Dato Seri Nizar mengambil segala langkah berpatutan untuk membubarkan Dewan Negeri Perak.

3) Laporan Jawatankuasa Hak & Kebebasan yang bertarikh 18-02-2009 untuk mengantung Dr Zambry dan 6 yang lain iaitu; Encik Zainol Fadzi Paharuddin, Datuk Ramly Zahari, Puan Hamidah Osman, Datuk Saarani Mohamad, Encik Mohd Zahir Abdul Khalid dan Dr Mah Hang Soon telahpun dibentangkan dan diterima di bawah Perintah-perintah Tetap 26.
Pada 04 May 2009, pimpinan Pakatan Rakyat telah hadir bermesyuarat di ibu pejabat PKR untuk membincangkan beberapa perkara penting menyentuh isu semasa dan berkepentingan umum. Mesyuarat ini turut dihadiri pimpinan utama iaitu Haji Abdul Hadi Awang dan Lim Kit Siang. Wakil PKR lainnya yang turut hadir ialah Syed Husin Ali, Azmin dan Sivarasa. Pas diwakili Mahfuz Omar, Dr. Zulkifli, Syed Azman dan Dr Hatta manakala DAP diwakili Tan Kok Wai dan Teresa Kok. Turut bersama di dalam mesyuarat ialah wakil Pakatan Rakyat Perak iaitu Nizar Jamaluddin, Ngeh Koo Ham dan Ismail. Antara lain mereka bersetuju bahawa:

Beberapa perkara dibincangkan dengan penuh semangat musyawarah dan kekitaan yang tinggi. Tanggal 7 Mei hadapan bakal menyaksikan DUN Negeri Perak akan bersidang, pertama kalinya dalam tempoh enam bulan.

Source: Anwar Ibrahim Blog.

Bagaimana persidangan Dewan pada 7 Mei ini disifatkan sebagai persidangan “pertama kalinya dalam tempoh enam bulan”? Bagaimana dengan persidangan “di bawah pokok” tempohari?

Kesimpulan yang dapat dibuat adalah persidangan di bawah pokok yang dilakukan pada 3 Mac 2009 dianggap tidak sah dan tidak pernah berlaku secara formal oleh Pakatan Haram itu sendiri. Oleh yang demikian 3 isu yang dibentangkan dan dipersetujui adalah omongan dan mainan politik semata-mata. Noktah!

8 "Flip Flop" Terbaru Pas

Muka Sebelah Kanan Bercakap:
Satu himpunan yang diberi nama 'One Black Malaysia' serentak dengan satu program solat hajat, doa munajat dan solat subuh akan diadakan di Ipoh, Perak pada 7 Mei, sebelum berlangsungnya sidang Dewan Undangan Negeri.

Orang ramai khususnya penduduk di Perak dan juga para penyokong diseru untuk turut serta di dalam program anjuran PAS Pusat sebagai tanda sokongan terhadap kerajaan Pakatan Rakyat yang dipimpin oleh Dato' Seri Nizar Jamaluddin sekaligus menyatakan bantahan terhadap kerakusan Barisan Nasional (BN) yang merampas kuasa tempoh hari.

Program yang telah mendapat persetujuan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang akan diadakan bermula jam 5.00 pagi di Masjid Al-Ittihadiyah, Kampung Tengku Husin Baru, Manjoi, Ipoh, Perak.

Sumber: Haprakdaily.

Muka Sebelah Kiri Bercakap:
PAS sama sekali tidak tidak mengarahkan ahli dan penyokongnya untuk mengadakan demontrasi besar-besaran pada 7 Mei ini sempena persidangan Dewan Undang Negeri Perak.

"PAS tidak pernah mengerluarkan arahan sama ada berbentuk tulisan atau lisan untuk mengajak penyokongnya mengadakan demontrasi besar-besaran di bandar raya ini."

Demikian ditegaskan oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, Ustaz Ahmad Awang dalam sidang medianysa di Pejabat PAS Negeri di sini semalam. Turut hadir Ketua Penerangan PAS Negeri Perak, Misbahul Munir Masduki.

Sumber: Haprakdaily.

Pemimpin-pemimpin Pas berbohong secara terbuka di dalam Harakahdaily atau lebih sesuai dipanggil Haprakdaily. Mereka ingat rakyat bodoh dan hendak diperbodohkan. Oh ya ... terlupa. Mereka adalah ulama. Ulama kalau berbohongpun masuk syurga ... syurga DAP.

1 "Rojak" Family - The Story Of Fate And Faith

Nowadays Malay is just a name of a race and no more typically subject to Muslim. Malay can be Christian, Buddha and other religious. It is happening in Indonesia, Singapore and it is going to happen in Malaysia, if nobody cares. Worth reading but totally disappointed (please double click to enlarge). In this case, they shouldn't name Khairudin for their son. Why make people so confuse. And even worst, read about the Khairudin Senior which have been mentioned as "liberal and a typical Malay". Is this scenario what they call it as Islamic Liberation Project: Islamic Protestant?

May 5, 2009

3 7 May - Hari 1MalaysiaGelita ... Biar Pakatan Haram Gelap Gelita Seperti Sivakumar!

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) mengajak seluruh rakyat Malaysia untuk berkabung pada 7 Mei 2009 (Khamis) dengan berpakaian hitam sepanjang hari yang dinamakan 1MalaysiaGelita. Ini bertujuan untuk menunjukkan protes kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak terhadap apa yang berlaku di Perak. Selain daripada itu, warna hitam itu juga melambangkan protes terhadap pengambilan kuasa oleh pihak Barisan Nasional di negeri Perak.

Pihak polis trafik diminta berjaga-jaga memandangkan banyak kemalangan yang akan berlaku. Penyokong-penyokong berbaju hitam terutamanya dari golongan Sivakumar diminta supaya menjauhi jalan-jalan utama kerana dikuatiri dilanggar oleh lori tangki najis kerana faktor pemandu yang tidak nampak! Golongan "black metal" disarankan supaya turut serta di dalam perarakan tersebut kerana golongan ini sahajalah yang sehati sejiwa dengan pakatan haram - hati gelap gelita penuh dengan hasad dengki, tamak haloba dan ajaran sesat!

0 The Characteristic Of Nizar Jamaluddin

Venue: High Court
Date: 04 May 2009
Starring: Mohammad Nizar Jamaluddin, Ex Perak MB & Datuk Cecil Abraham, lead counsel for Dr Zambry
1. Inherent, Ignorance and Confusion

Abraham: You were kept in a state of blissful ignorance of the retraction of the resignation? You were not informed of their withdrawal?

Nizar: I was not informed of these two only. Abraham then pressed him, asking if the Speaker had not done his duty of keeping him up to date, to which he replied: “Yes.”

Abraham: You must have a very inefficient Speaker. Would you regard your Speaker as an efficient person, or inefficient person?

Nizar: (After a long pause) That question is irrelevant.

Abraham: Whether or not the question is relevant is for the judge to decide. Answer the question.

When Nizar repeated that the question was irrelevant, Abraham said: “Never mind.”

2. Arrogant, Deniable and Stupidity

Asked how many assemblymen Barisan Nasional and Pakatan Rakyat had in the state when he met the Sultan on Feb 4, Nizar replied that both (Barisan and Pakatan) had 28 assemblymen each. He also said he did not know which party the three assemblymen were supporting.

When Abraham pointed out that if the three were to be added to Barisan’s number after they left Pakatan and the coalition would have 31 assemblymen, Nizar said: I disagree. Barisan only had 28.

“The other three were not reachable.”

Abraham: I put it to you that you were already aware that you had lost the majority in the assembly, and Pakatan Rakyat was already a minority in the House.

Nizar: I deny that, My Lord.

Source: The Star.

May 4, 2009

5 Bodoh Dan Baghal Punya Wakil Rakyat!!!

Seorang wakil rakyat PAS, ADUN Titi Serong, Khalil Idham Lim yang mendakwa menteri besar BN membawa masuk bomoh ke DUN sebelum persidangan penting, Khamis ini berkata beliau mempunyai "bukti" berhubung dakwaannya itu.

Diminta menjelaskan lanjut bukti dakwaannya itu, Khalil berkata:

"Sekarang masalahnya, orang memberitahu saya, (itulah) bukti saya. Maklumat daripada orang yang tahu betul cerita ini.

Sumber: Malaysiakini.
Inilah perangai wakil rakyat Pas yang semakin baghal dan tidak beretika semenjak bergaul dan bercampur mesra, tidur sebantal main sekatil dengan DAP dan PKR. Semakin haru biru dan gila babi jadinya. Seperti kata Ustaz Ismail Kamus, babipun tidak gila seperti ini. Pas yang terkenal dengan prinsip mengemukakan 3 saksi sebelum menuduh seseorang sudah menjadi gila meroyan. Kerana gila hendak menyelamatkan kerajaan DAP di Perak, wakil rakyatnya sekarang sudah mula pandai menabur fitnah. Apa bukti mangkuk hayun ini ada kalau beliau sekadar mendengar khabar angin dari seseorang. Bukankah fitnah namanya kalau membuat kenyataan memburukkan orang lain tanpa bukti. Apa bukti kamu wahai Khalil? Ada foto? Ada buku kedatangan (attendance book / visitor book) bomoh? Ada "video clip"? Memang wajar Dr Zambry membuat laporan polis dan menyaman wakil rakyat yang tidak beretika ini. Parti Islam konon. Piiirah!

May 3, 2009

0 Berita Lawak Dari Perak - Dr Zambry Guna Bomoh Untuk Menjampi Kerusi Speaker

Terkini:

Komen Dr Zambry:
"Ini sikap seorang Adun yang menjijikkan, memualkan dan tidak mempunyai prinsip agama dengan membuat tuduhan keterlaluan dan melampau. Dia membuat tuduhan yang begitu terdesak. Kalau ia pun, ini bukan cara untuk bertindak mengikut suka hati dia. Ini satu tindakan keterlaluan. Saya membuat laporan polis dan telah berbincang dengan peguam saya untuk mengambil tindakan undang-undang. Penipuan ini tidak boleh dibiarkan. Saya telah banyak bersabar termasuk dengan ceramah-ceramah yang dijalankan mereka yang melemparkan fitnah dan tuduhan tidak berasas tetapi kenyataan media pagi tadi satu tindakan yang sangat tidak bertanggungjawab. Saya tidak boleh bertolak ansur dan tindakan ini sangat tidak bertanggungjawab kerana dia (Khalil Idham) juga merupakan seseorang yang memegang 'Yang Berhormat' ditambah lagi 'orang agama' yang sepatutnya tahu hukum-hakam agama."

Sumber: Bernama.
Posting Asal:

Khalil Idham Lim, ADUN Titi Serong telah mengeluarkan kenyataan kepada satu sidang media yang dilakukan di pejabat DAP Ipoh pada jam 11.30 pagi tadi. Antara kenyataan akhbarnya adalah seperti berikut:
Pada kesempatan ini saya mempersoalkan tindakan Zambry dan BN membenarkan Dewan Negeri dimasuki oleh "bomoh" untuk menjampi kerusi speaker. Oleh itu saya mendesak Mufti Kerajaan Negeri Perak untuk mengeluarkan fatwa mengenai perkara tersebut.

Sumber: Blog Cina Islam.
Pada pendapat saya, kalau Dr Zambry hendak menggunakan bomoh untuk menjampi kerusi speaker, tidak cukup dengan seorang bomoh. Sivakumar yang diberitakan mempunyai lebih dari 20 orang samseng yang menjadi pengawal peribadinya sudah tentu mempunyai puluhan jin dan jembalang yang mengawasinya. Ini belumpun dicampur dengan hantu jembalang dan jin afrit kepunyaan Nga dan Ngeh. Persoalan sekarang, kalau betulpun Dr Zamry menggunakan bomoh, adakah cukup dengan seorang bomoh untuk melawan puluhan jin dan jembalang yang mengawasi Sivakumar? Cukup-cukuplah saudara Khalil sekiranya kamu hendak membuat fitnah dan tomahan. Kurafat mempercayai benda-benda tahyul ini. Lebih baik kamu tumpukan kepada kebajikan penduduk di dalam kawasan kamu. Zaman moden ini mana ada lagi orang percaya dengan bomoh. Maka bersedialah kamu wahai Saudara Khalil dengan bukti bomoh kamu itu atau kerjaya kamu akan berakhir di lokap.

0 Free Manoharan To Avoid Unnecessary By Election? Let Him Resign

The DAP said a reluctant Barisan Nasional can avoid “unnecessary by-elections” by freeing all ISA detainees, including M. Manoharan who has threatened to resign his Kota Alam Shah seat because he still being held without trial.

Saying it is an election that DAP does not wish to have, party information chief Tony Pua today urged Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein to immediately release Manoharan, who has openly said he will quit due to his current circumstances.

What a silly and ridiculous idea. Next time Yang Berhormat Brother Anwar Bin Ibrahim (YB BABI) is found guilty of sodomy charges, he can threaten to resign if the authorities refused to free him. The people had chosen Manoharan even though he was in jail at that time. Manoharan accepted the nomination but now he said he cannot serve the community well. As for the people in his constituency, I was made to understand that there are two assistants assisting his wife. There are no question or excuse of him for not serving the community. That was the promise by DAP when he was first elected.

Why did DAP agree on putting Manoharan to contest during the election in the first place when they knew he will not be able to effectively serve his constituents due to his imprisonment? DAP, now you have made the ploy to get Manoharan out so obvious ... should have been more subtle. DAP was using Manoharan's position as a big political pawn in their game and now they are crying wolf? Come on DAP, I think it's time you stop milking Manoharan and Hindraf for your own benefit. These Fuckatan Riot guys think they make no mistake at all and they are they are always right. If Manoharan wants to resign, let him resign. He is not the first and he won't be the last of the Fuckatan Riot's game. We are now seeing a trend and this will not stop until the next general election.

3 The Flip Flop Fuckatan Riot Principle

On one hand:
Penang Chief Minister Lim Guan Eng said he would consider barring New Straits Times from covering his press conferences or functions in response to articles in the newspaper which he alleged were slanderous and false. He said he was willing to accept criticisms but not statements with elements of slander and certain agenda intended to disparage him and the state government.

Source: The Malaysian Insiders.

The Penang state executive council decided unanimously to ban the NST from covering state government events and news conferences because, as Deputy Chief Minister II Dr P. Ramasamy had put it, the daily had allegedly written libellous reports about the state government.

Source: The Malaysian Insiders.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Mahfuz Omar berkata, PAS menyokong penuh hasrat Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim dan lima negeri kerajaan baru yang diperintah pembangkang untuk menimbangkan saranan memboikot TV3 dan Utusan Malaysia.

Source: pas.org.my.

Pimpinan Pakatan Rakyat telah mengambil keputusan memboikot Utusan dan Mingguan Malaysia sebermula 27hb Mei lepas.

Source: anwaribrahimblog.com.
On the other hand:

Former state exco member Nga Kor Ming also wants Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir to lift the temporary “lock-out order” on the state secretariat building for the duration of the assembly. Noting that it was the first such incident to happen in the Perak state assembly, Nga said the decision to limit media organisations and lock out the state secretariat was against the spirit of democracy.

Ipoh Timor MP Lim Kit Siang said the state secretary’s move was against what Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak wanted. Najib, said Lim, had wanted an open and vibrant media.

Source: The Star.

Perak State Assembly Speaker V. Sivakumar was issuing the ruling to safeguard the principles of democracy and freedom of the press.

Source: The Star.

... And this is one of the flip flop Fuckatan Riot's principles. Gheesh!

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates